(2013.2.3) School Lunch /학교 급식学校的午餐

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(Febaurary.3. 2013)  School Lunchenjamin

These are pictures of the school lunch I ate last week. In Seoul, the government provides free lunches for primary school students. This time, I will try to describe these dishes in English and practise explaining common Korean foods.

  1.  rice, yukgaejang (hot, spicy meat stew), dried pollack boiled in soy sauce, vegetables seasoned with condiments, kkakdugi (cubed radish kimchi) 흑미밥, 육개장, 북어조림, 나물무침, 깍두기
  2.  jajangmyeon (black-bean-sauce noodles ), chicken skewers, kimchi, tangerine 자장면, 닭 꼬치, 김치, 귤
  3.  multigrain rice, napa cabbage, doenjangguk (soybean paste soup), salad, stir-fried spicy pork, napa cabbage kimchi 잡곡밥, 배추 된장국, 샐러드, 제육볶음, 김치

*rice: Koreans eat rice almost every day for every meal.  It’s the most important food in our life.(‘rice is the staple food of Korea’.)  (= It’s the most important staple in our lives.)

*yukgaejang (hot spicy meat stew): This is a commonly eaten soup in Korea. Most Koreans like it, including myself.  The soup is a little spicy and has many ingredients such as meat and vegetables.

*jajangmyeon (black-bean-sauce noodles ): This was originally a Chinese dish, but it became one of the most popular dishes in Korea. Children especially like it very much.

*napa cabbage kimchi and kkakdugi (sliced[cubed] radish kimchi): These are very important Korean foods and we have it at every meal.  It’s very rare to eat a meal without kimchi in a Korean family and itis typical of fermented foods in Korea.

Have you ever tried these dishes?  How do they taste? Did you like them? (Does these dishes suit your taste?)

★ 영어 사전/ Wnglish  dictionary: http://endic.naver.com/search

 

(2013.2.3)学校的午餐

这是我上个星期在学校吃的午餐的照片。 首尔政府给小学生提供免费午餐。 今天我试着用中文描述这些韩国家常菜,练习一下中文表达。 请大家告诉我更自然的更好的表达方式。谢谢阅读。

(1)黑米饭,细丝牛肉汤 [xìsīniúròutāng], 炖干明太鱼, 拌蔬菜, 萝卜丁泡菜
(2)炸酱面, 鸡肉串, 泡菜, 橘子
(3)杂米饭, 白菜黄豆汤, 沙拉, 炒拌猪肉, 泡菜

 *米饭: 韩国人几乎顿顿都吃米饭。所以米饭在韩国人的生活中非常重要。 

*细丝牛肉汤 [xìsīniúròutāng] : 这是一种常见的韩国汤。我喜欢这种汤,汤里有很多像肉块、蔬菜类的汤料。还有点辣味。 

*炸酱面: 是道中国菜。这起源于中国,但是现在在韩国也很受欢迎,而且很常见。尤其是孩子们特别喜欢。( 尤其很受孩子们的欢迎。) 

*白菜泡菜和萝卜丁泡菜: 这是很重要的韩国菜之一,韩国人吃每顿饭时必备的一道菜。在韩国,很少有家庭不吃泡菜的。泡菜是韩国发酵[fājiào]食品中具有代表性的菜。(=泡菜是韩国发酵食品中具有代表性的食物之一。) 

大家以前吃过这些韩国菜吗? 怎么样?合你的口味吗?

((2013.2.3))   학교 급식

사진들은 지난 주 학교에서 먹은 점심 급식입니다. 서울에서는 초등학교 어린이들에게 점심을 무료로 제공하고 있습니다. 오늘은 이렇게 이 음식들을 중국어/영어로 써 봄으로써 한국의 일상 음식을 중국어/ 영어로 표현하는  연습의 기회로 삼아 볼까 합니다.

1)흑미밥, 육개장, 북어조림, 나물무침, 깍두기
2)자장면, 닭 꼬치, 김치, 귤
3)잡곡밥, 배추 된장국, 샐러드, 제육볶음, 김치

*쌀밥: 한국인은 거의 매일,  매끼니마다 밥을 먹습니다.  이것은 한국인의 생활에서 매우 중요한 음식입니다.

*육계장: 한국에서 아주 일반적인 국의 한 종류입니다.  나는 이 육계장을 매우 좋아 하는데,  고기나 야채같은 건더기가 많이 들어 있으며,  좀 매운 맛이 납니다.
.
*짜장면: 원래 중국음식이었지만, 이제 한국에서 인기있고 보편화된 음식이 되었습니다.  특히 어린 아이들이 매우 좋아합니다.

*배추김치와 깍두기: 이는 한국의 매우 중요한 음식이며,  매 끼니마다 빠지지 않는 반찬입니다.  한국인의 가정에서는 김치 없이 식사하는 경우가 매우 드물며,  김치는 한국의 대표적인 전통 발효식품중 하나입니다.

여러분은 이 음식들을 먹어 보신 적이 있으셔요?  여러분 식성에 맞으셨나요? 20130131_12171820130130_121908 

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  1. • 星期[xīngqī]칠요,요일….
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    • 牛肉[niúròu]쇠고기
    • 汤[shāng,tāng]뜨거운 물…
    • 炖[dùn]푹 고다,데우다
    • 干[gān,gàn]마른
    • 明太鱼[míngtàiyú]명태.
    • 拌[bàn]뒤섞다,말다툼하…
    • 蔬菜[shūcài]채소
    • 萝卜[luóbo]무.,무 뿌…
    • 丁[dīng,zhēng]만나다,도…
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    • 串[chuàn]꿰다.,잘못 …
    • 橘子[júzi]귤나무.,귤.
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    • 白菜[báicài]배추.
    • 黄豆[huángdòu]황두
    • 沙拉[shālā]샐러드.
    • 炒[chǎo]볶다.,투기하다…
    • 猪肉[zhūròu]돼지고기.
    • 韩国人[hánguórén]한국인.
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    • 必备[bìbèi]반드시 구비…
    • 一道[yídào]같이
    • 很少[hěnshǎo]아주 적다.
    • 家庭[jiātíng]가정.,같은…
    • 发酵[fājiào]발효하다
    • 食品[shípǐn]식품.
    • 具有[jùyǒu]있다
    • 食物[shíwù]음식물.
    • 以前[yǐqián]과거
    • 怎么样[zěnmeyàng]별로 ……
    • 合[gě,hé]홉,닫다,합치…
    • 口味[kǒuwèi]맛,입맛,기…

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